Sklerosering

Sklerosering af karsprængninger på ben

Karsprængninger er små blodkar, der udvider sig og bliver til edderkoppespindlignende røde mærker på huden.  

Karspringninger på benene er meget almindelige og ofte arveligt betinget, men en overdreven soldyrkelse, stående arbejde, overvægt og graviditet kan også fremkalde overfladiske karsprængninger. Omkring 70% af kvinder over 30 år har karsprængninger på benene.  

Karsprængninger forsvinder ikke af sig selv og har en tendens til at forværres. Da de overfladiske blodkar ingen betydning har for kredsløbet, er de mulige at fjerne – og de fleste karsprængninger kan fjernes helt. Oftest behandles de af kosmetiske årsager.  

Behandling 

Karsprængninger på benene kan behandles med en teknik kaldet mikrosklerosering. Mikrosklerosering har været anvendt i mere end 50 år, har dokumenteret effekt og er stort set smertefri. Behandlingen kræver ikke bedøvelse, og det er ikke nødvendigt at tage fri fra arbejde eller aflyse andre aktiviteter efter behandlingen.  

Behandlingen består af 3 trin: 

  1. Før behandlingen 

Før behandlingen skal lægen foretage en forundersøgelse, hvor du er velkommen til at medbringe en bisidder. Ved forundersøgelsen gennemgås karsprængningerne, omfanget af behandlingen vurderes og du modtager mundtlig information om behandlingen. Da det er en kosmetisk behandling, skal forundersøgelses foretages og information gives mindst 48 timer inden selve behandlingen, som foretages af sygeplejerske.  

  1. Behandlingen 

Under behandlingen sprøjtes en lille smule vævsirriterende væske ind i de overfladiske, synlige kar, hvilket får karrene til at lukke sig. Herefter nedbrydes karrene af sig selv. Det anbefales ikke at være for solbrun, når man møder op til behandlingen, eftersom det gør det sværere at se – og dermed behandle – karrene. 

  1. Efter behandlingen 

For at opnå det bedste resultat anbefales det at bære støttestrømper de første 2-7 døgn efter behandlingen  ( medbring selv en støttestrømpe med kompression 2, 23-32 mmHg). Antal dage afgøres af din læge. Desuden bør du gå raske ture hver dag men undgå karbad, sauna og kraftig fysisk aktivitet i form af løb og cykling i 5 dage. Solbadning bør undgås i minimum 14 dage.  

Bivirkninger 

Det anbefales altid at tale med din behandlende sygeplejerske eller læge om mulige bivirkninger ved behandlingen.  

Efter behandlingen kan der blandt andet forekomme let svie i området, og de behandlende kar kan blive lettere røde og hævede. Dette forsvinder i løbet af nogle uger afhængig af størrelsen af de behandlede kar. Vær opmærksom på, at karrene for en kort tid vil være mere synlige (mørkere) end før behandlingen, for derefter at forsvinde helt efter 4-8 uger. Der kan desuden komme små sår ved behandlingsstedet. Disse sår heler af sig selv. Eventuel misfarvning af huden omkring behandlingsstedet forsvinder af sig selv efter 3-24 måneder.  

Effekt 

Der er varig effekt af de behandlede kar, men nye karsprængninger kan somme tider udvikles over tid.  

Det er individuelt hvor mange behandlinger, man har brug for. Antal behandlinger afhænger af karrenes størrelse, lokaliseringen på benene og blodgennemstrømningen. Oftes vil 1-3 behandlinger være tilstrækkeligt. Udtalte karforandringer kan kræve flere behandlinger, med ca 8-10 ugers interval. Eventuel ny behandling aftales med in behandler.  

 

Hvor lang tid tager behandlingen? 

En behandling kan tage ca 30 min. Du kan umiddelbart efter behandlingen tage hjem eller tilbage på arbejde.  

 

Er der hindringer for behandlingen? 

Du kan ikke blive behandlet, hvis du  

  • Er gravid eller ammende
  • Har svær diabetes, hjertekarsygdom, astma, og er under behandling for kræftsygdom 
  • Har tendens til blodpropper og har koagulationsforstyrrelser  
  • Indtager blodfortyndende medicineller fiskeolie

   Har tendens til blodpropper 

   Indtager antabus  

 

Medicin, sygdomme og allergi  

Du skal ved konsultationen oplyse os om eventuelle allergier, sygdomme og medicinforbrug. 

PRISER

 

Med et gratis Sundhed+ medlemsskab kan du dele betalingen for din sundhedsbehandling op i mindre, overkommelige bidder. Klik på logo for at komme direkte til ansøgning om gratis medlemskab.

Konsultation Gratis
Første sprøjte 1.800,-
Efterfølgende sprøjte i samme behandlingsseance 500,-